sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Books I admire :)

Nu voi începe cu arhicunoscutele cărţi ale literaturii universale,cele promovate
intens de suficiente decenii încoace.Mai bine scoatem din umbră carţi care au schimbat perspective şi au dat naştere la alte opere la fel de apreciate.Din păcate,apreciate doar de un public limitat.

Prima carte la care m-am gândit este Stephen King : Salem's Lot.Ce-i drept,mai puţin cunoscută decât Cimitirul Animalelor. O carte extraordinară.Scrisă pe mai multe planuri,planuri care urmează un fir comun,spre subiectul de bază : răspândirea vampirilor într-un mic oraşel american.

Recunosc că a fost una din puţinele carţi pe care abia am aşteptat să le termin.
Acţiunea se centrează în jurul Casei lui Marsten,care îi trezeşte curiozitatea tânărului scriitor Ben.Ben se mută în orăşelul Maine pentru a scrie noul său roman.Işi găseşte o slujbă şi începe să cunoască locuitorii.Fărâma(ceva mai mare) de geniu o regăsim în descrierea personajelor,fiecare urmează un tipar anume : cel al tânărului salvator,mica domniţă la ananghie,doctorul retras şi timid care ajunge în cele din urmă un erou,tipul familiei formate dintr-un alcoolic şi o mamă mereu bătută,tipul familiei perfecte cu doi copii şi parinţi care se inţeleg,tipul familiei aparent fericite şi invidiate-distruse de soţia adulteră,preotul apreciat de cetăţeni care la lumina nopţii isi găseşte refugiul în alcool,băiatul de 9 ani puţin ciudat , cu un geniu care depăşeşte cu mult limita şi care ajunge să fie un supravieţuitor.

În câteva personaje,Stephen King a adunat toate şabloanele brute ale societăţii.
Echilibrul este tulburat de omul de afaceri Straker,cel care acţionează din umbră.Noaptea.Straker,metaforic vorbind,işi extinde pânza de păianjen asupra întregului oraşel,de la cele mai slabe verigi spre cele mai puternice.

Crimă.Intrigă.Panică.Neputinţă.Şi vampiri.

Este genul de roman de groază,care în aparenţă,pare simplu de citit,dar stilul în care este scris,ca vocabular şi interpretare,e accesibil doar celor care văd dincolo de aparenţe.

Nu stric experienţa citirii acestui roman cu un rezumat sau cu dezvăluirea finalului magistral.
Un roman foarte bine scris,care acaparează cititorul in totalitate,care îl inchide practic în atmosfera pustie a orăşelului Maine, care şochează din toate punctele de vedere [ imaginaţi-vă numai o faţă lividă stând în miezul nopţii la fereastră,scrijelind geamul cu unghiile ] şi care merită cu adevarat citit.

Pentru cinefili sau cei prea ocupaţi , recent a apărut şi filmul. Salem's Lot.

Lectură/vizionare placută! :)

[Dacă pare un pic ambiguu , aruncaţi cu roşiile în mine . Nu sunt o profesionistă.]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu